Werkwijze

We kijken naar de vraag van buurtbewoners en vanuit maatschappelijk werk en proberen daarop in te spelen. Een paar bezoekers zal ik er even uitlichten om duidelijk te maken, hoeveel impact ‘t Buurtpalet heeft voor mensen; zij die anders bij een zorginstantie aan zouden moeten kloppen voor hulp, of daar niet, of nu minder voor in aanmerking komen, door bezuinigingen. Dankzij ‘t Buurtpalet maken ze minder vaak gebruik van de zorginstanties of worden door die zorginstanties naar ons doorverwezen, als ondersteuning.

 * Er zijn bezoekers in de schulden geraakt zijn door omstandigheden en aan huis gekluisterd door een depressie. Door ons krijgen ze weer een doel om op te staan en als gastvrouw bij ons koffie te zetten bijvoorbeeld, weer plezier in hun leven, nemen zelf weer initiatief om dingen te doen en klimmen zo uit het dal. Dan zijn ze er ook aan toe hun schuldprobleem op te lossen, en er zijn verschillende bezoekers die in hetzelfde schuitje zitten. Men helpt elkaar.

 * Andere mensen lopen bij GG-net, zijn opgenomen geweest, maar zitten lekker in hun vel als ze bij ons komen en taken doen die bij hen past. Ze worden gewaardeerd en leren weer van zichzelf te houden. Daarna kunnen ze er ook voor hun buurman zijn.

 * Nederlandse en Medelandse mannen en vrouwen die bij ons samen de Nederlandse les en de spelletjesavonden bezoeken, samen eten delen persoonlijke dingen met elkaar, die ze jaren voor henzelf hebben gehouden. Zaken op het terrein van mishandeling door hun echtgenoot, oorlogssituaties enz. Er is een sfeer van vertrouwen. Mensen spreken samen af, klussen samen en koken met elkaar voor ’t Buurtpalet op vrijdag de heerlijkste gerechten. 

 * Oudere Medelandse vrouwen die vaak analfabeet zijn in hun eigen taal, die van hun man jaren het huis niet uit mochten en nu alleen staan, komen soms na 30 jaar in Nederland gewoond te hebben, op Nederlandse les en naailes. Ze krijgen weer contacten, levensvreugde en een maatje voor de gezelligheid.

 We kiezen ervoor om bijna al onze activiteiten voor Nederlandse en Medelandse buurtbewoners te organiseren, omdat dat het onderlinge begrip en respect en daardoor de samenhang in de buurt bevordert. Dat gaat prima. We leggen bruggen tussen mensen van verschillende culturen en we zijn een grote familie. Een sprekend voorbeeld daarvan was de Sinterklaasviering, met de voor elkaar gemaakte surprises en gedichten en ons Kerstdiner/viering met 2x 60 buurtbewoners.